Sári mézes a Jászságból

A Sári mézes, egy jászsági mézes süteményt, és nagyon-nagyon finom!
Természetesen bármilyen évszakban el lehet készíteni ezt a mézes sütit, de Karácsonykor mindig teli találat.
Ez az előre elkészíthető finomság, finomabb lesz, ha 1-2 napig puhul.
Mondhatom, hogy 1-2 hétig is fogyasztható, ha kellően fólizázzuk..  persze nálunk még sosem maradt belőle olyan sokáig.


SÁRI MÉZES


Hozzávalók a tésztához


2 kanál olvasztott mézet
1 egész tojást
3 evőkanál tejet
20 dkg cukrot
5 dkg zsírt,
1 kávéskanál szódabikarbónát
1 evőkanál kakaót - pára felett 5 percig kavarjuk, eldolgozzuk.
Majd összedolgozzuk 50 dkg liszttel - melyben 1 sütőport elkevertünk.
Lehet 3 vagy 4 részre osztani a tésztát.
Fél órát pihentetjük, majd elnyújtjuk, és tepsi háton megsütjük.
Sütőpapírt szabjad a tepsi hát méretére, azon nyújtsd ki, vagy 2 nejlon fólia között nyújtsd, én az utóbbival szeretem kinyújtani.

Töltelék

20 dkg vajat (esetleg margarint )
22 dkg porcukorral
2 kanál mézzel habosra kavarjuk.

Ha kikavartad, félre teszed, és krémet főzöl:


Krém
3 dl tejet

3 evőkanál lisztet, (előföfdul, hogy kevés vanília pudingot is adok hozzá 2+1 arányban)
1 csomag vaníliás cukorral, és ezeket állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Ha kihűlt a krém, akkor összekeverjük a Töltelékkel, majd a lapok közé kenjük.


Tetejére


Lehet cukormáz is, de amit én szoktam alkalmazni:
1 – 2 tojás sárgáját porcukorral habosra kavarunk, és ezt kenem a tetejére,
amely majd rászárad.

Akár karácsony, illetve az alkalom előtt 2-3 nappal elkészíthető, ugyanis a mézes tésztának idő kell, hogy puhuljon.

Ezt a süteményt több mint 30 éve készítem, de a családom nem tudja megunni, mert nagyon finom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése